Ефективність політичної реклами в електоральному процесі: досвід позачергових виборів президента України-2014 - Muzychenko, G. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Здійснено аналіз місця та ролі політичної реклами та політичної агітації в електоральному процесі на прикладі позачергових виборів Президента України-2014. Визначено поняття «політична реклама» в межах українського законодавства та встановлені особливості правового регулювання її здійснення під час виборів Президента України. Обмеження стосуються форм політичної агітації та обсягів її фінансування. З’ясовано, що політична реклама є формою передвиборної агітації та може фінансуватися лише зі спеціально створеного кандидатом на пост Президента виборчим фондом, розмір якого, на відміну від виборів у представницькі органи влади, не є обмеженим. Проведено аналіз виборчих фондів кандидатів на пост Президента на предмет встановлення залежності між  витратами  та  результатом, що є одним з критеріїв ефективності політичної реклами в електоральному процесі. З цією метою проаналізовано структуру витрат виборчих фондів, серед яких переважають витрати на використання ЗМІ.  Також аналізуються канали розповсюдження політичної реклами та якість телевізійних передвиборчих рекламних продуктів, серед яких найвагомішими визнаються ЗМІ та відео-роліки. Доведено, що  політична реклама впливає на електоральну поведінку, однак прямої залежності успіху кандидата на виборах від  обсягу вкладених у політичну агітацію коштів не встановлено, що дозволяє стверджувати про доцільність розгляду інших чинників впливу на електоральну поведінку, зокрема якості політичних програм претендентів, політичного досвіду, суб’єктивних уподобань виборців тощо.