Буттєвий вимір медіа-освітнього простору - Bratanich, B. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Сьогодні світ медіакультури являє собою повсякденний буттєвий контекст самовизначення особистості. Входження у медіакультуру виявляється і практикою, і умовою адекватного освоєння проблемного поля людського існування. Освіта як аргумент саморозвитку людини визначає способи та цілі її входження у сучасну медіакультуру, у сферу спілкування та взаємодії з іншими людьми, опосередковану електронними медіа. В умовах наявності глобального медіапростору фундаментальна інформація, що відіграє вирішальну роль у соціалізації особистості, формується на перетині розвитку системи освіти та електронних масмедіа, що дає підстави визначити саме медіаосвітній простір основним середовищем соціалізації особистості в епоху інтернетмедіа. Медіаосвітній простір створює більш сприятливі умови для того, щоб освітня діяльність стала способом самореалізації особистості, оскільки в ньому результати творчої активності суб’єкта приймаються навколишніми як прийняття його самого, його індивідуальності. Його головна перевага як простору буття полягає у забезпеченні максимальної активності особистості при визначенні траєкторії свого розвитку. Загальною основою вирішення ризиків соціалізації та буття особистості у медіаосвітньому просторі є цінності та цілі саморозвитку, сформульовані у межах постсучасної освіти.