Спільне та відмінне у розвитку профспілок Галичини першої чверті ХХ століття та сучасної України: компаративний аналіз - Berest, R. Ja.; Berest, I. R. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Якісні зміни у профспілковому русі сучасної України беруть свої витоки ще з 80х рр. ХХ ст. Проте, завершальним етапом майже 70літньої історії розвитку професійних організацій як єдиної централізованої структури став останній XIX з’їзд профспілок СРСР, який відбувся 1990 р. Профрух з того часу став розвиватися на зовсім іншій основі – федералізму і конфедералізму, що давно практикується в світі в країнах з високорозвиненою демократією. А вже після проголошення незалежності України профспілки відразу відчули зміну політичної ситуації, нових та далеко непростих умов для своєї діяльності. Дане дослідження є однією з перших спроб системного наукового дослідження діяльності професійних спілок на території Галичини у період першої чверті ХХ – ХХІ століття. Стаття дає змогу розкрити одне з найважливіших питань – історичного досвіду діяльності профспілкових організацій Східної Галичини та сучасної України. Також показано роль та значення профспілок у політичному житті Галичини упродовж останнього століття. Застосування порівняльного аналізу дало змогу знайти спільне та відмінне у діяльності профспілкових організацій різних історичних періодів.