Особливості виникнення та розвитку «підприємницького університету» в структурі вищої освіти - Klyov, M. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
В даній статті автор звертається до поняття «підприємницький університет» та перш за все, особливостей його появи, розвитку та існування в українській освітній системі. Увага автора зосереджується на передумовах виникнення підприємницьких університетів, їх основних характеристиках, завданнях та вимогах. Виділивши передумови для трансформації університету в підприємницький, автор зазначає, що слід розвивати «дух підприємництва» в освітніх установах, стимулювати студентів та педагогів, створювати дослідницьке середовище, в якому діятимуть центри досліджень, центри розвитку, науководослідні лабораторії, а також наявні посади викладачадослідника, викладачаконсультанта, викладачаексперта. Розвиваючи інфраструктуру у вузах, що зокрема передбачає створення бізнесінкубаторів, бізнеслабораторій, центрів підприємництва для студентів, організацій комерційного та некомерційного типу, які можуть як входити в загальну структуру університету, так і існувати відокремлено, створювати умови для інноваційної діяльності та розвитку. В наведеній статті здійснено теоретикометодологічний аналіз феномена виникнення та розвитку підприємницького університету крізь призму соціологічної концептуалізації. Адже в соціологічній літературі в неповній мірі розкриті феномени підприємництва, важливості підприємницьких університетів для розвитку освітньої системи, їхньої надзвичайної ролі в інноваційній діяльності, корпоративній культурі та трансформації як соціального процесу загалом.