Доля православної церкви в умовах запровадження нового радянського законодавства 1920 -1930 рр. - Chuchalin, O. P. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У 20х рр. минулого століття спостерігалося намагання різних верств українського суспільства повернути церковній організації національні ознаки. Взаємовідносини радянської держави і Православної церкви викликали й викликають неабиякий інтерес як у вітчизняних, так і зарубіжних дослідників. Останнім часом помітно зріс інтерес науковців до проблеми державноцерковних відносин в Україні. Тому виникла необхідність дослідити радянське законодавство в перші десятиліття перебування більшовиків при владі, яке безпосередньо стосувалося та впливало на державноцерковні відносини в Україні. Одним із найважливіших знарядь більшовицької держави, за допомогою якого вона мала намір здійснити революційні перетворення у сфері державноцерковних відносин, було радянське право. Перші законодавчі акти радянської влади підірвали соціальну та економічну базу Церкви. Радянським законодавством оголошувалося про відокремлення церкви від держави і визначалися конкретні заходи для втілення цього законодавства в життя. Для радянської держави всі засоби відокремлення стали надзвичайно важливим етапом у справі усунення Церкви зі сфери економічного і політичного життя суспільства. Сформоване радянською владою законодавство по відокремленню церкви від держави було спрямоване на формування досить широкого кола правовідносин, визначало різноманітний об’єктивний склад цих правовідносин, різні превентивні, регулятивні, охоронні заходи та різні способи правового регулювання.