Проблема активізації участі молоді у молодіжному громадському русі - Voloshin, O. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Ця стаття присвячена проблемам створення системного, ефективного молодіжного руху в сучасній Україні. Проводить паралель з історичним генезисом молодіжних громадських рухів Радянського Союзу і виявляються причини, за якими сучасні молодіжні рухи не набули достатньої популярності. Пропонується авторське бачення пріоритетних завдань сучасних соціальних форм, функцій і завдань таких рухів, а також пропонується логіка, здатна вирішувати проблеми оновлення цих рухів серед молоді. Слід зазначити, що основними напрямами діяльності молодіжних організацій має бути спрямована на організацію діяльності, відповідно до забезпечення вимог молодої людини собі. Повідомляється, що найбільш актуальними напрямами діяльності сучасного молодіжного руху є діяльність у соціальній, професійній та економічній сферах. Слід зазначити, що фактичними соціальними завданнями сучасного молодіжного руху повинні бути наступні: адаптація молодої людини до дорослого життя, що дозволяє інтеріоризувати та соціалізувати соціально бажані норми і практики. Наголошується на доцільності молодіжного руху на підтримку громадського порядку, як найбільш універсального і такого, який має саме безпосереднє відношення до сучасних соціальних потреб.