Методологічні підходи вивчення міста крізь призму його повсякденності - Sklyarenko, K. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Проблема повсякденності в останні десятиліття міцно увійшла до сфери соціальногуманітарних наук. Залежно від сфери інтересу науки розглядають різні аспекти повсякденності. У статті представлена інтерпретація міста як простору повсякденності, оскільки життєвий простір більшості сучасних людей та соціальна реальність у рамках існуючої картини світу багато в чому конструюється крізь призму міської повсякденності. Місто в просторі соціокультурної ситуації є символом для людини, своєрідною моделлю світу. Соціологія міста – одна з самих багатоаспектних і розроблених галузей соціології, і багато хто, починаючи від класиків до сучасних дослідників, з різних позицій звертався до її вивчення. Не претендуючи на повне освітлення різних аспектів такого розгляду, зупинимося в даній статті на методологічних підходах вивчення міста крізь призму його повсякденності. У цьому зв’язку актуальним вважається визначення специфіки і пріоритетних напрямів дослідження повсякденного життєвого досвіду сучасних городян.