Когнітивні основи військової стратегії: І.Кант і К. фон Клаузевиць - Loboda, Yu. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
В статті «Когнітивні основи військової стратегії: Кант і Клаузевиць» порушується питання щодо можливих кореляцій між трансцендентальною філософією І.Канта та проектом військової теорії К.фон Клаузевиця. Виконано огляд сучасних джерел з цього питання, в ході якого було зазначено, що відгуки дослідників про дану проблему – як спеціалістів з мілітарних наук, так і філософів – мають дотичний характер та не відображають всю складність зв’язків теорії війни Клаузевиця та трансцендентальної філософії Канта. Було встановлено, що К.фон Клаузевиць відтворює трансценденталізм І.Канта в питаннях, що стосуються оцінки ролі розвідки, військової історії, абсолютистського підходу до визначення поняття «війна», розуміння тотальної війни, звуження числа способів ведення війни лише до вирішальних бойових зіткнень. К. фон Клаузевиць слідує трансценденталізму І.Канта, вибудовуючи свою систему мілітарної теорії не з практичного досвіду, а чистої теорії, що є результатом раціоналістичних спекуляцій. Такий підхід призвів до формування цілої школи мілітарної науки в Німеччині, що мало фатальні наслідки під час світових воєн в Європі в ХХ ст.