Духовні сенси культуроцентричної освіти - Rohova, O. H. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Нові підходи до навчання та виховання в ціннісному просторі вимагають уточнення ролі культури в особистісному пошуку духовноціннісних сенсів в умовах постмодерну. При дослідженні духовних сенсів культуроцентричної освіти застосовувалися методи системного, соціокультурного та компаративного аналізу. Культурологічний підхід дозволив проаналізувати зміцнення засад духовної культури у змісті сучасної освіти. Обґрунтовано значення культуроцентричної освіти для процесів культурної ідентифікації, культурного наслідування й «укорінення» індивіда в культурну традицію, що є засобами формування духовності особистості в умовах постмодерну. Духовноціннісний освітній сенс культури полягає в змінах, що відбуваються в особистості в процесі культуроцентричної освіти, яка пропонує «модернізацію» цивілізаційного компоненту її змісту за рахунок розкриття його духовноціннісної суті, де набуває значення симфонія світської й релігійної культур, що сприяє забезпеченню стійкості особистості в умовах постмодерну.