Відродження та розвиток німецького федералізму в повоєнний час - Mayor, O. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Шлях до розуміння природи німецької федеративної держави лежить в аналізі її історичного розвитку. Процес становлення федеративного устрою на німецьких землях є тривалим і досить складним, що зумовлено комплексом факторів соціального, правового і політичного характеру. Федеративні відносини на німецьких землях в той чи інший історичний період є відображенням політичних реалій і уроків попереднього державного розвитку. У статті розглянуто проблему відродження федеративних структур в контексті розвитку нової німецької державності. Виокремлено аргументи на користь федеративного устрою станом на той час. Встановлено завдання, що ставили перед собою батькитворці Веймарської конституції. Відзначено, що багато уваги приділялося впровадженню механізмів контролю влади та балансу повноважень, а не вертикальному розподілу компетенцій. Проаналізовано особливості функціонування системи західнонімецького федералізму. В статті проаналізовано основні структурні проблеми і дисфункції в системі німецького федералізму, що знайшли свій прояв у повоєнний час; розглянуто федеративні принципи території Східної Німеччини, які перебували в полі напруги з централістськими ідеологічними тенденціями в повоєнний період. Автор вказує на те, що на відродження німецького федералізму вплинули фактори як внутрішньополітичного, так і зовнішньополітичного характеру та робить висновок про необхідність трансформації федеративної системи.