Гібридизація форм детективного жанру як відображення сучасного культурного процесу - Krapivnyk, G. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Роботу присвячено розгляду феномена гібридизації форм детективного жанру в сучасному культурному процесі. Дослідження показало, що з точки зору розвитку культури, ускладнення класичної формули детективного тексту, гібридизація crime fiction з іншими художніми текстовими жанрами є природним процесом прагнення до урізноманітнення і диверсифікації, комбінування жанрів, стилів і засобів презентації тексту (від печатної або аудіокниги до відео і комп’ютерної гри), що пов’язано з кризою епохи проекту Модерну, де художні жанри були досить самодостатніми, і переходом до постмодерну (або переформатованого Модерну), де в свідомості людини домінують процеси одночасної спеціалізації і поєднання різних галузей знання, тобто дивергенції і конвергенції. Можна стверджувати, що детектив як один з найбільш популярних жанрів у сучасній інформаційній культурі, зокрема тому, що розкриває таємниці, робить незрозуміле для людини зрозумілим і допомагає знайти істину, трансформується настільки, що має місце процес детективізації різних текстових продуктів культурної індустрії. При цьому сама детективна формула в складі різних жанрів стає інструментом гри і впливу на свідомість сучасної людини.