Розвиток світської освіти серед єврейського населення Херсонщини та Катеринославщини у другій половині ХІХ століття - Yashyn, V. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті розглядаються окремі аспекти поширення світської, загальної та професійної, середньої та вищої освіти серед єврейського населення Херсонської та Катеринославської губерній у другій половині ХІХ століття. Зацікавленість в отриманні світської освіти була детермінована економічно та базувалася на прагненні середнього і вищого прошарку єврейського підприємницького класу інтегруватися до панівного християнського та російськомовного суспільства. Набуття світської, гімназичної та університетської освіти відкривало євреям вільний шлях до індивідуальної цивільної емансипації. Поширенню світської освіченості у 18601870ті роки сприяло прихильне ставлення центральної влади до питань культурної модернізації єврейства. Внаслідок чинників економічного, правового та культурноісторичного характеру до навчання в гімназіях та університетах вдавалися лише представники кількісно невеликої заможної верстви єврейства. У справі розвитку гімназичної освіти євреї тісно співробітничали із християнами, підтримуючи організаційнофінансовий бік справи. З початку 1880х років влада почала вбачати культурну загрозу у факті збільшення кількості єврейських учнів у гімназіях та університетах. З 18701880х років відмічаємо прискорене поширення професійної світської освіти серед євреїв краю. Найбільшою популярністю користувалися медична, комерційна та юридична освіта. Після введення «відсоткової норми» почався відтік єврейських студентів до закордонних університетів. Розповсюдження світської освіти мало історично суттєві культурні наслідки і у ХХ ст. та в цілому сприяло перетворенню єврейства на модерну націю.