Кафедрі соціальної медицини та охорони здоров’я національного медичного університету імені О. О. Богомольця – 90 - Stupak, F. Ya. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті висвітлюються етапи розвитку і характерні особливості діяльності кафедри, усуваються дискусійні питання щодо остаточного визначення часу заснування кафедри. Висунуті положення статті підтверджені архівними документами. Міститься матеріал про початок викладання соціальної гігієни. Зазначається, що на медичному факультеті Київського університету Св. Володимира соціальна гігієна не входила до програми навчання, тому цей предмет вивчали у курсі епідеміології і санітарної статистики. Визначається внесок відомого ученого, фундатора соціальної гігієни як науки і предмета викладання, одного з перших медиківакадеміків, міністра народного здоров’я та опікування О. КорчакаЧепурківського. Прослідковано діяльність керівників кафедри та їх внесок у навчальну і наукову роботу із соціальної гігієни. Показано послідовність щодо зміни назви кафедри за час її існування. Вказано навчальні предмети, напрями діяльності кафедри, якими є навчальна, навчальнометодична і наукова робота, підготовка науковопедагогічних кадрів, підвищення кваліфікації науковопедагогічних кадрів, консультування з медикосоціальних і статистичних питань.