Наука на тлі політики: сторінки біографії М.О. Валяшка - Fesenko, V. Y. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті розглядається вплив на науководослідну діяльність і особисте життя професора М. Валяшка ідеологічних кампаній радянської влади пов’язаних з висилкою із країни ряду представників дореволюційної інтелігенції (початок 1920х рр.) й необґрунтованою критикою прибічників теорії електромагнітного резонансу та мезомерії (кінець 1940х – початок 1950х рр.). Незважаючи на певну напруженість у відносинах професора й нової влади, що виникла через висилання низки представників «старої» інтелігенції за межі республіки на початку 1920х рр., більшовики вчасно зрозуміли, що втрата наукового діяча такого масштабу може завдати серйозної шкоди як передовим дослідженням у галузі органічної хімії, так і фармацевтичній освіті. Надалі М. Валяшку були запропоновані прийнятні умови для науководослідної діяльності, що розгорнулася на кафедрах органічної хімії Харківського хімікотехнологічного інституту та фармацевтичної хімії й фармакогнозії Харківського фармацевтичного інституту. Початок 1950х рр. позначився новим загостренням взаємовідносин науковця з владою. Цього разу воно було викликане тим, що її представники, винятково з ідеологічних міркувань, засудили деякі теорії, які підтримувалися вченим, зокрема електромагнітного резонансу та мезомерії. Ці події вкрай негативно позначилися на психологічному стані М. Валяшка, обумовивши завершення активної фази його науководослідної роботи.