Верхівка російського суспільства початку XX століття та формування монархічних ідей - Yakuninа, A. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Діяльність російських монархічних партій початку ХХ ст. є найбільш досліджуваною темою у Російській Федерації. В Україні вона не користується таким попитом, тому стає більш актуальною. У статті розглядається чи ідентичні поняття «монархісти» та «чорносотенці». Дослідження робіт сучасних російських істориків та очевидців подій початку ХХ ст. підтверджують, що ці поняття ідентичні. Авторами програм монархічних партій та найбільш активними учасниками подій у Російській імперії початку ХХ ст. була верхівка російського суспільства. Найбільш відомими теоретиками були К. Побєдоносцев та Л. Тихомиров. Їх діяльність на ниві монархізму це – відступ від їхніх попередніх ідей – лібералізму і народництва («Земля і воля»). Чи можна їх вважати ренегатами? Якби вони були рядовими діячами, то це можна було б сприйняти як нерозуміння, як помилку, як пошук нових ідей тощо. Але це були особи, які займали керівні посади в ліберальній та народницькій партіях і дуже добре розуміли і зміст ідей, і що вони робили. Саме ідеї К. Побєдоносцева і Л. Тихомирова стали основою програмних вимог монархістів. Українська політична субкультура з монархічною практично не збігається. Вони схожі лише в одному пункті – православній ідентичності.