Соціальні мережі як новий інструмент ведення інформаційних війн у сучасному світі - Kovalevych, B. W. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
В умовах стрімкого розвитку інформаційних технологій, особливо мережі Інтернет, людина стає все більш залежною від інформації, яка її оточує. І соціальні мережі, в яких людина проводить більшу частину свого часу, стають ідеальним інструментарієм впливу на свідомість населення та ведення інформаційних війн. За рахунок психологічних факторів (явищ «спіралі мовчання»; стадного інстинкту; цілковитої довіри опублікованій інформації; присутність лідерів думок; прагнення самореалізації чи заміни реальності), які впливають на поведінку людини в мережі, а також використання моделей впливу (модель мережевих атак, модель із залученням користувачівволонтерів, модель тотального блокування), соціальні мережі стають платформою для поширення політичних ідей, ідеологій та здійснення «кольорових революцій». Проте соціальні мережі відіграють і позитивну роль, особливо для встановлення громадянського суспільства та безперешкодного поширення інформації. Позитивний чи негативний вплив, перш за все, залежить від мети використання інструментарію соціальних мереж.