Шляхи дослідження соціальної компетентності курсантів - Kiikov, V. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У статті наведено модель соціальної компетентності правоохоронця та шляхи її дослідження на основі аналізу загальнотеоретичних підходів до визначення компетентної та мотивованої поведінки. Розглянуто проблеми початкової валідації логічної системи соціальної компетентності з позицій теорії розвитку, як методу оцінювання соціальної компетентності курсантів. У статті також відображено особливості вивчення рівня розвитку особистості, як можливості визначення соціальної компетентності курсантів з позиції теорії соціальної поведінки. У статті розглядається соціальна складова поняття соціальної компетентності правоохоронця, що визначається через якість взаємодії міліції з населенням. Наводиться теоретична модель соціальної компетентності курсантів через основні вимоги суспільства до правоохоронної діяльності, норми та цінності, мотиваційний профайл, соціальний інтелект, емоційновольову сталість, комунікативні здібності. У статті доводиться першорядна роль соціального середовища навчального закладу у формуванні компонентів соціальної компетентності курсантів. Також розглядається основний вид професійної діяльності як визначальний фактор оцінки соціальної компетентності курсантів, як площина генерації просоціальних цінностей і мотивації до соціальної діяльності. Проводиться аналіз переходу предмета дослідження з площини особистісного дослідження на рівень групи, соціальної спільності та визначається можливість використання поняття соціальної компетентності для опису соціальних процесів.