Ієрархія життєвих цінностей та стратегій сучасної української молоді (на прикладі дослідження учнівської молоді м. Орджонікідзе) - Dragoy, P. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У даній статті розглянуті особливості формування життєвих стратегій учнівської молоді в сучасному українському суспільстві. Згідно з соціологічними уявленнями, саме молодь є тією силою, яка має величезний потенційний ресурс і за певних соціальних обставин швидко перетворюється на активну силу соціальноекономічних, політичних і культурних трансформацій. Така ситуація може скластися лише за умови, якщо молоде покоління, особливо учнівська молодь, відповідним чином підготовлене до життя. Тому дослідження сутності молоді як специфічної соціальнодемографічної спільноти, характеру і особливостей її соціалізації має велике теоретичне і практичне значення. Це дає змогу, з одного боку, створити умови для саморозвитку і самореалізації учнівської молоді, а з іншого – включити її в усі суспільні процеси з метою прогресивного поступу суспільства. Життєві стратегії та соціальна практика сучасної учнівської молоді, як і інших масових акторів, зараз перебуває під впливом процесів соціальної трансформації сучасного українського суспільства. Серед чинників, що зумовлюють процес соціального самовизначення учнівської молоді, важливе місце займають ціннісні орієнтації як найважливіший елемент життєвих стратегій. Результати дослідження життєвих стратегій учнівської молоді та ціннісного компонента, зокрема, показали, що в побудові плану свого життя молодь найчастіше спирається на такі цінності, як особистісне зростання, прихильність та любов, міжособистісні відносини та спілкування, автономність, безпека та захищеність. Відповідно до цих цінностей молоді люди формулюють ключові життєві цілі власного життя та організовують свою поведінку. Робиться висновок, що сучасна учнівська молодь при побудові власної життєвої стратегії орієнтується на власні, а не суспільні проблеми, а соціальна динаміка базових напрямів парадигми життєвих стратегій здійснюється суперечливо й непослідовно.