Практики підтримки здорового способу життя серед студентської молоді - Bіlan, E. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У даній статті розглянуті особливості формування здорового способу життя студентської молоді у сучасному українському суспільстві. Питання здоров’я, хвороб, медицини й охорони здоров’я давно привертають увагу вчених різних спеціальностей. Соціологічне їх осмислення можна знайти у працях лауреатів з медицини, соціології, філософії, психології, етнології та інших. До порівняно нових наукових предметів відноситься соціологія здоров’я. Загальна соціологія також починає все більш цікавитися проблемою здоров’я у зв’язку з наростанням значимості проблеми. Висока інтенсивність соціальних змін віддзеркалюється в здоров’ї значної частини населення, що потребує осмислення і з позиції соціології здоров’я, і загальної соціологічної теорії. Дані тенденції актуалізують на теоретичному і практичному рівнях аналіз специфіки практик підтримки здорового способу життя студентської молоді, який був здійнений у рамках даної статті. Можна зробити такі висновки щодо впливу деяких з проаналізованих чинників на здоров’я молоді і на формування її способу життя. Молодь здебільшого вважає, що на здоров’я людини вирішальною мірою впливають матеріальні чинники, а також навколишнє середовище. Факторам, які визначають духовне та психічне здоров’я особистості, опитані не надають надто великого значення. Жіноча частина молоді більше, ніж чоловіча, піддається впливу зовнішніх чинників при формуванні свого ставлення до здоров’я. Спосіб життя молодої людини найбільшою мірою формується під впливом сім’ї та найближчого оточення. Молоді люди здебільшого не звертають особливої уваги на стан власного здоров’я, навіть коли він незадовільний. Важливим залишається той факт, що більшість студентів вважають фізичну культуру неважливим предметом, отже, або періодично пропускають заняття, або взагалі не ходять. Зупиняючись на отриманих даних, в статті дано ряд загальних рекомендацій спортивному комплексу щодо підвищення ефективності його впливу на процес формування та підтримки здорового способу життя серед сучасної молоді.