Мова соціології: проблема штучних та природних (повсякденних) понять - Naumenko, M. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Стаття присвячена розгляду та аналізу мовної ситуації в соціології. Існують два різні підходи до конструювання соціологічних понять: 1) побудова понять на основі повсякденної мови соціальних акторів, що вже є традицією в соціології; 2) побудова понять, які не представлені в природній мові, – штучних. Останнім часом деякі соціологи, зокрема постструктуралісти, почали лобіювати останній підхід щодо побудови понять. Але що несе для соціології штучна мова – які її переваги та недоліки? Які переваги та недоліки повсякденної мови соціології? Автор досліджує витоки виникнення штучної мови в соціології: виділяє такі причини її виникнення, як прагнення деяких соціологів інтернаціоналізувати мову соціології у зв’язку з пришвидшенням процесів обміну науковою інформацією між національними соціологіями; прагнення відображати соціальну реальність точними поняттями; прагнення побудувати мову, яку неможливо наївно читати, як повсякденну (що тісно переплітається з прагненням до точності). Автор аналізує можливі негативні наслідки широкого використання штучних понять у соціології; переваги та недоліки вживання природних (повсякденних) понять у соціології, окреслює варіант вирішення ситуації наївного прочитання повсякденних понять.