Кримінальний жанр як феномен культурного споживання - Krapivnyk, G. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Дослідження присвячене філософськоантропологічному аналізу феномена культурного споживання публікою текстів кримінального жанру. Цей жанр розглядається як одна з форм організації культури дозвілля, що розвивається в період пізнього Модерну і задовольняє різноманітні потреби сучасної людини. Наводяться аргументи щодо того, що вплив кримінального жанру на реципієнта не можна визначити як неоднозначно позитивний або негативний. Незважаючи на перехід від створення одиничного до виробництва серійного і комерціалізованого продукту, на загальне падіння якості конвеєрних текстівтворів, вони виконують цілу низку важливих антропологічних функцій у модерній культурі, що визначають свідомість сучасної людини. В глобальному вимірі, ці функції сприяють подоланню культурної кризи, підтримують моральні й правові норми, що забезпечують правопорядок у суспільстві в цілому. Стосовно впливу споживання детективної літератури окремою людиною стверджується, що в ході культурного читання індивід тренує різні техніки самоконтролю і самообмеження, розвиває логічне мислення, відчуття особистої відповідальності за свої вчинки, а також навчається різних способів самореалізації, має можливість змоделювати і скорегувати свою поведінку по відношенню до оточуючих.