Основні риси просвітницької філософії історії А. Р. Тюрго - Hussein, H. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Проаналізовано основні риси просвітницької концепції філософії історії А. Р. Тюрго, які викладені в його роботі «Міркування про всесвітню історію». Тюрго ототожнює прогрес з просуванням вперед науки. Прогрес людства означає поступову еволюцію і підйом людської природи, розширення і очищення почуттів, поширення істини, чеснот і благополуччя серед усіх класів і груп. Він пов’язує прогрес з фундаментальними здібностями людини і принципами організації суспільства. Всі елементи соціального життя – наука, мистецтво, звичаї, релігія, на його думку, істотні для історичного прогресу і тим самим постають як об’єкти філософії історії. Характерними для філософськоісторичної концепції А. Р. Тюрго є три основні моменти: розвиток суспільства в тісному зв’язку з формами господарського життя, перехід від одного виду діяльності до іншого по мірі зростання активності і свободи, прогрес людства відбувається не прямолінійно а зигзагоподібно, через безперервну боротьбу істини з помилками та оманою. Найважливішою історичною заслугою Тюрго в розробці філософії історії було те, що він зв’язав історію розумової діяльності людини з історією її трудової, господарської діяльності та з розвитком форм громадської організації.