Феномен Айн Ренд у сучасній соціально-етичній проблематиці - Korobko, M. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті зроблена спроба дати загальне окреслення феномена відомої американської письменниці і філософа Айн Ренд у сучасному соціальноетичному просторі. Звернення до дослідження життя, літературних та філософських доробок письменниці дає можливість оцінити її вплив на сучасну ситуацію в політиці та філософії. Розгляд творчої позиції Айн Ренд засвідчує її роль як знакової постаті, що репрезентувала в свій час актуальний соціальнокультурний запит щодо активно діючої людини в сучасній філософії та політиці, «заземливши» в літературній формі складні філософські питання до рівня простої людини. Айн Ренд є фокусом тієї соціальної практики, в якій вона сформувалася, жила та працювала. В її працях подано в простій формі ідеї майже з усіх філософських дисциплін, але всі вони кардинально відрізняються від загальноприйнятих уявлень про етику, політику та філософію загалом, навіть від ідей тих філософів, яких вона шанувала, наприклад Аристотеля. Саме цим вона сьогодні цікава для дослідження сучасними філософами, адже і досі немає всебічного академічного філософського аналізу її художніх та наукових праць.