Психологічний образ характерників: етно-національний зріз - Kartecheva, Y. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У даній статті проаналізовано історичну ретроспективу формування такого феноменального явища як українське (козацьке) характерництво, наведено гіпотези його виникнення. Автор розкриває харизматичні риси козаківхарактерників, які вони застосовували в надзвичайних умовах. Проводячи дослідження явища характерництва, автор апелює до української міфології, народної творчості. Розглядається суть і практична діяльність таких представників козацького стану, їх властивості та тактика ведення боротьби із противником. У статті також розкривається психологічний образ характерників, їх уміння впливати на свідомість мас завдяки емоціям, інстинктам, які властиві кожній людині. Зазначені психологічні фактори впливу на людську свідомість, наводяться складові впливу на неї (потреби, програмування та інші). Автор доводить, що козак – характерник це воїн, який не стільки володіє магією, скільки своїм психічним станом, прихованими резервами своєї психіки, волею, добре знається на фізіології людини, який за допомогою цього може впливати на волю та психіку інших людей і досягти фантастичних результатів. А всі легенди та міфи, пов’язані з ним, зумовлені його практичною діяльністю, особистими якостями та історичною епохою.