Cоціальна реальність у контексті правової освіти - Kravtsov, Y. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Автор аналізує теоретичні основи сучасної правової реальності, що змінилася, а також ознаки кризи правопорядку в Україні сьогодні.Автор вважає, шо правова криза в Україні є перманентною, вона стала «інститутом запуску» інших національних криз — політичної, влади та управління, демографічної, економічної, моральної тощо. Одночасно правова криза підсилювалась і продовжує посилюватись політичною та іншими видами криз, створюючи загальну системну криз у державі. З’ясовано, що від міри адекватності обґрунтування його причин залежать спрямованість і ефективність як реформування суспільства в цілому, так і здійснення правової реформи як складової частини трансформаційних процесів зокрема. З філософської позиції розкриваються фактори формування правового поля освіти в умовах становлення нового історичного типу суспільства, у нашому випадку інформаційного. Аналізується процес трансформації сучасного українського суспільства, коли в ньому відбувається докорінна зміна ролі права, що набуває рис основного ціннісного орієнтиру, однієї з фундаментальних суспільних засад. Показано, що також змінюється і завдання юридичної науки. Вона намагається осмислити залежність права від людини. Посилення процесів глобалізації у сучасному світі та перспективи побудови гуманістичної, ліберальнодемократичної цивілізації відіграли роль суттєвих стимулів до інтеграційних пошуків, спрямованих на теоретичні побудови, здатні «примирити» позитивістський і природноправовий напрями у розвитку сучасного правознавства. Важливою є необхідність відповісти на питання, хто відтворює і відбудовує форми буття, в яких суб’єктних взаємодіях і ситуаціях вони відтворюються, змінюються, проектуються і конструюються.