Катеринославська вчена архівна комісія та колекції писемних пам’яток - Telezhnyak, K. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Статтю присвячено історії колекціонування пам’яток писемності на Катеринославщині наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. У роботі встановлено специфіку розвитку історії колекціонування писемних пам’яток на Катеринославщині, наведено загальні тенденції й особливості процесу формування катеринославського колекціонерського середовища та представлено мотивації, умови колекціонування в регіоні, що дозволило суттєво уточнити характерні риси регіонального історіографічного середовища. Методологія даного дослідження ґрунтується на загальнонаукових принципах (історичності, об’єктивності, науковості) та істориконаукових методах (історикогенетичний, історикотипологічний, історикопорівняльний, хронологічний), які дозволили висвітлити процес збирання та сприяли створенню логічної схеми періодизації як історіографії, так і самого явища колекціонування. У статті відзначено наукове значення Катеринославської вченої архівної комісії, що сприяло формуванню гідної джерельної бази для науки з різних питань та зазначено, що колекціонування як усвідомлена практика була творінням свого часу і сприяла розвитку науки, освіти. Вчені архівних комісій були напівофіційними установами, які виконували одночасно функції місцевих історичних товариств. Завдяки роботі членів Комісії на ниві колекціонування були збережені унікальні комплекси пам’яток писемності. Треба відзначити подвижницьку діяльність кожного члена Комісії. Шлях від аматорства до професіоналізму в науці місцеві дослідники долали саме у складі Комісії. А також їх активна робота протегувала пробудження зацікавленості у місцевої широкої громадськості до історичної науки та рідного краю.