Науково-педагогічна та громадсько-політична діяльність В.О. Ґериновича (1900-ті – 1940-і рр.): джерелознавчий аспект - Ostrovyi, V. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті здійснено комплексну характеристику та систематизацію джерельної бази проблеми, яка дає можливість дослідити науковопедагогічну та громадськополітичну діяльність відомого українського вченого, педагога Володимира Олександровича Ґериновича (1900ті – 1940і рр.). Джерельна база дослідження складається з комплексу різноманітних опублікованих, а також оприлюднених вперше архівних документів, матеріалів із фондів шести архівів України: Центрального державного архіву вищих органів влади і управління України, Центрального державного історичного архіву України м. Львів, Державного архіву Служби безпеки України, Державних архівів Львівської та Хмельницької областей, Інституту рукопису НБУ ім. В. Вернадського, а також Державного архіву Вологодської області (Російська Федерація). Вагоме місце у вивченні науковопедагогічної та громадської діяльності вченого займає українська періодична преса 19061930х рр., що віддзеркалює практично всі етапи творчого шляху науковця. Особливе значення для вивчення творчого доробку В. Ґериновича мають його праці з географії України, які засвідчують внесок вченого в географічну науку та в методику її викладання. Важливе значення відіграв конкретнопошуковий метод дослідження, що передбачив виявлення, відбір, теоретичний аналіз, синтез, актуалізацію, класифікацію, узагальнення архівних і друкованих джерел з досліджуваної проблеми. Опис віднайдених нами джерел мав дати нам повне знання та розуміння всього життєвого шляху вченого. Розпорошеність джерельної бази проблеми зумовлена різноплановістю діяльності Володимира Ґериновича, зв’язків з функціонуванням самого суспільства.