Зміст і співвідношення понять «державний переворот», «військовий переворот» та «політичний переворот» - Mezhenskaya, O. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Проблеми нелегітимного отримання або зміни державної влади завжди були й залишаються в колі уваги філософів та науковців інших галузей наук різних країн протягом тривалого часу. У сучасному світі феномен перевороту в державі цілком пов’язаний із процесом отримання політичної влади. Зазвичай державні перевороти розраховані на зовнішній ефект, а їх політичний колорит і специфічна атмосфера завжди викликають зацікавленість та коментуються всіма засобами масової інформації. Будучи предметом обговорення з боку громадськості, перевороти в державі як нелегітимний спосіб отримання влади потребують чіткого трактування та обґрунтованого поняттєвого визначення, що дасть змогу достовірно оцінювати політичні процеси в суспільстві. Мета статті полягає в аналізі й уточненні понять «військовий переворот», «державний переворот» та «політичний переворот», що існують у політичній науці; визначенні вибіркових параметрів щодо змісту і структури кожного з них. Під час роботи над дефініціями понять «державний переворот», «військовий переворот» та «політичний переворот» було використано переважно загальнонаукові методи системного аналізу та політологічні структурнофункціональний та порівняльний методи. В результаті дослідження окресленої проблеми автором дано уточнені та обґрунтовані визначення понять «державний переворот», «військовий переворот» та «політичний переворот». Концептуальна основа цих понять полягає в тому, що всі вони передбачають запланований, організований з елементом несподіваності процес знищення діючої політичної влади з порушенням конституційних і правових норм та принципів, який супроводжується застосуванням сили або прямою загрозою його застосування.