Основні тенденції розвитку професійно-технічної освіти в Україні в 1950-і рр. - Bishovets, I. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті аналізуються основні тенденції розвитку закладів професійнотехнічної освіти в системі трудових резервів в Україні в 1950і рр. Показано, що 1950і рр. характерні значними якісними змінами в підготовці кваліфікованих робітників. У системі державних трудових резервів були створені училища механізації сільського господарства, які готували в основному трактористівмашиністів широкого профілю. У 1954 р. в системі трудових резервів відкриваються навчальні заклади нового типу – технічні училища. Створення технічних училищ стало новим етапом удосконалення системи професійнотехнічної освіти. Характерною рисою технічних училищ є те, що тут учні на основі 10 класів загальної освіти отримували певний обсяг спеціальних, технічних, а також інженерних знань і міцну професійну підготовку, на яку відводилося близько 70 відсотків усього навчального часу. У 1955 р. були створені десятимісячні будівельні школи, перетворені в 1957 р. в будівельні училища. Ці школи та училища задовольняли близько третини всієї потреби в кваліфікованих робітникахбудівельниках. Також з 1957 р. почали організовуватися такі нові типи навчальних закладів, як професійнотехнічні училища для підготовки кваліфікованих робітників з середньою освітою із вихованців дитячих будинків. Наприкінці 1950х рр. на базі системи трудових резервів створюється система професійнотехнічної освіти. Школи фабричнозаводського навчання, ремісничі, залізничні, гірничопромислові, будівельні училища та училища механізації сільського господарства трудових резервів, профтехшколи і школи фабричнозаводського учнівства раднаргоспів і відомств реорганізовувалися у денні та вечірні спеціалізовані міські професійнотехнічні училища та сільські професійнотехнічні училища.