Політичні аспекти торгівлі людьми - Lukach, N. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті здійснено комплексне дослідження політичних аспектів торгівлі людьми. Торгівля людьми сьогодні досягла грандіозних масштабів свого поширення і торкнулась майже всіх європейських країн та суміжних з ними регіонів. Сьогодні існує багато видів та форм експлуатації людей. І хоча рабство було скасоване ще в 1957 році, сьогодні все ще широко поширена експлуатація людей, як у традиційних формах, так і в більш сучасних. Таким чином, особливістю економіки кінця XX століття є «товаризація особистості». Визначено доцільність аналізу негативних наслідків глобалізації та нелегальної міграції в контексті досліджуваної проблеми. Адже глобалізація, яка сьогодні поглинула практично всі сфери життєдіяльності людства, зачепила не лише економічні, політичні та соціальні процеси, але й процеси пов’язані з діяльністю злочинних угруповань, наділивши їх транскордонним характером. У процесі торгівлі людьми значною є роль нелегальної міграції, яка стала надзвичайним феноменом періоду глобалізації і пов’язана з активізацією діяльності транснаціональних організованих злочинних угруповань, які забезпечують існування потужних мереж нелегальної міграції, контрабанди та трафікінгу людей. Торгівлю людьми досить часто плутають з незаконною міграцією. Оскільки обидва явища пов’язані з тіньовою економікою та постійно підживлюють корупцію, відмивання грошей, гальмують економічний і демократичний розвиток суспільства. Торговці людьми використовують нелегальну міграцію та контрабанду людей, забезпечуючи цим собі більші прибутки. Автором проаналізовано міжнароднополітичні наслідки торгівлі людьми. А саме: проблеми для організації державного управління, які створюються впливовими злочинними групами торгівців людьми та контрабандистів, масовим перебуванням в країні значної кількості негромадян країни; формування негативного міжнародного іміджу країни походження, призначення чи транзиту, як держави, нездатної ефективно протидіяти нелегальній міграції та торгівлі людьми.