Суб’єктивний чинник і його вплив на адаптацію політичних інститутів до функціонування в умовах нестабільного середовища - Ishchenko, I. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
В умовах нестабільності політичні лідери вирішують ряд нетривіальних завдань. Крім того, вони несуть відповідальність за прийняття рішень. Ця обставина пояснює, чому дана тема актуальна Метою роботи є дослідження сутності впливу суб’єкта політики на адаптацію політичних інститутів до функціонування в умовах нестабільного середовища. Політичний суб’єкт діє за певним функціональним алгоритмом. Цей алгоритм означає вибір, формування і засвоєння певних стереотипів поведінки. Причому цей алгоритм виявиться дисфункціональним, якщо не буде знайдена інваріативність задіяння системи транспарентності до населення комплексу привабливих ідей та символів, спрямованих на мотивацію певної поведінки. Успішна адаптація політичних інститутів до нестабільних умов, якою керують політики, змістовно складається з комплексу заходів, що сприяють інтеріоризації суспільством певних цінностей. Цінності являють собою відносно стійке психічне утворення, що формується в системі, до якої входять потреби, інтереси й емоційні переживання. Тому під час нестабільності суб’єкти влади повинні перенацілити ціннісні орієнтації конфліктуючих сторін, впливаючи на їх складові. Відповідальність лідера в умовах підвищеної руйнівної ентропії суспільства реалізується різними шляхами, в залежності від констеляції потенціалу ресурсів, типу політичного режиму і динаміки ситуації. В роботі аналізується особливість адаптації до нестабільності в демократичних країнах, в умовах неконсолідованої демократії і авторитарного режиму. Лідер може спрямувати процес адаптації через конфлікт або виконувати функцію відведення надлишкової конфліктної ентропії.