Публічне та приватне на пострадянському просторі: проблема демаркації - Zaidel, M. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
Порушується проблема визначення публічного і приватного на пострадянському просторі. Формування цих сфер має стати логічним завершенням вдалого трансформаційного та модернізаційного процесу в колишніх радянських республіках та остаточного виведення всіх сфер суспільного життя зпід державного контролю. Окреслюється історична специфіка, дається визначення та наводяться основні сутнісні характеристики публічного та приватного. Наголошується на двох базових підходах до розуміння природи та утворення публічної сфери відповідно до точок зору Г. Арендт та Ю. Хабермаса. Аналізується специфіка формування та розмежування публічної та приватної сфери на пострадянському просторі. Підкреслюється, що радянська держава та комуністичне суспільство дещо спотворили кордони між публічною та приватною сферами. Результатом цього було ієрархічне вибудовування відносин між державою, суспільством і правителем, що є характерним для владоцентричних суспільств. Робиться акцент на детермінуючий фактор інституційної спадщини в процесах утворення нових незалежних держав із колишніх радянських республік. Деформування у розмежуванні між державою, публічною та приватною сферами зумовлене поєднанням традиційних та сучасних (модернових) інститутів та практик, наслідком чого стало те, що соціальні практики, які суперечать логіці сучасного суспільства, гальмують розвиток ринкової економіки та модернізацію всіх інститутів.