Медіанасильство в інформаційному суспільстві в контексті медіаантропології - Mazorenko, N. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2014)
У статті розглянуто медіанасильство як прояв девіантних маніфестацій індивідуального та колективного соціального тіла. Охарактеризований зсув акцентів від праць соціологічної та етнографічної спрямованості до більш широкого формату досліджень людини та медіа, що відбувся у другій половині ХХ ст. і пов’язаний, на думку автора, з формуванням медіаантропології як людиновимірної парадигми постмодерних масмедіа. Визначено місце концепту медіанасильства в проблемному полі медіаантропології як результату трансформацій соматичного буття в масмедіа і в культурному просторі інформаційного суспільства. З’ясовано, що засоби масової інформації є продуктами культури і соціальних процесів, факторами конструювання ідентичності. Такі їхні характерні властивості потребують більш свідомої моральності та відповідальності. Масмедіа потребують осмислення та репрезентації нових модусів тілесності / духовності та раціональності / ірраціональності в засобах масової інформації та формах соціальнополітичного життя. Внаслідок послаблення або занепаду духовного та інтелектуального компонента в соматичному бутті суспільство загрожує перетворитися на колективне гротескне тіло, а медіа, які експлуатують ці соціальні деформації, перейти у формат спотвореного та гротескного у гіршому сенсі цього слова медіаспектаклю. В статті застосовано метод антропологічної редукції, елементи культурноісторичного і структурнофункціонального аналізу.