Приватне підприємництво М. Ф. фон Дітмара як приклад інженерного бізнесу України (кінець ХІХ – початок ХХ ст.) - Medianyk, V. Y. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У статті вперше в історіографії досліджено етапи одноосібного приватного підприємництва гірничого інженера і громадського діяча Миколи Федоровича фон Дітмара. На конкретному прикладі діяльності М. фон Дітмара показано процес інкорпорації інженернотехнічної інтелігенції до сфери бізнесу, що сприяло перетворенню молодого випускника СанктПетербурзького гірничого інституту на успішного й авторитетного підприємця. Прослідковано поступову трансформацію організаційних форм бізнесу Миколи Федоровича крізь призму діяльності його власних підприємств – від слюсарномеханічної майстерні до потужного машинобудівного заводугіганта, що виробляв обладнання для гірничозаводської промисловості. Проаналізовано здобутки і досягнення промислової фірми Миколи фон Дітмара під час мобілізації промисловості в умовах Першої світової війни. Автор приходить до висновку, що, завдяки неабияким організаторським здібностям, наполегливості й цілеспрямованості, в умовах індустріального піднесення ДонецькоПридніпровського регіону Миколі Федоровичу фон Дітмару вдалося влитися й зайняти гідне місце серед когорти найвідоміших підприємців торговельнопромислового світу Півдня України.