Особливості формування та еволюції партійної структури Закарпатської області (1991 – 2015 рр.) - Ostapets, Y. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
В статті аналізуються особливості становлення партійної структури Закарпатської області протягом 1991 – 2015 рр. Виокремлено і охарактеризовано 6 періодів у розвитку партійної структури краю. Перший: 1990 – 1995 рр., другий: 1996 – 2001 рр., третій: 2002 – 2004 рр., четвертий: 2005 – 2009 рр., п’ятий: 2010 – 2013 рр., шостий: починаючи з 2014 р. З’ясовано, що кожен з періодів пов’язаний з домінуванням певної політичної сили: СДПУ (о), ПП «Єдиний центр», Партії регіонів, ПП «Блок Петра Порошенка». Охарактеризовано особливості партійного будівництва в Закарпатській області в рамках кожного періоду. Досліджено участь у виборчих процесах партій угорської національної меншини. Висновки про перспективи розвитку партійної структури зроблені за результатами місцевих виборів 2015 р. Встановлено, що домінуючими в партійній структурі краю стають такі політичні партії: 1) партії, які були утворені за наслідками Революції Гідності: ПП «Блок Петра Порошенка», ПП «Народний фронт»; 2) партії суто регіонального впливу: ПП «Єдиний центр», Партія угорців України (ПУУ – КМКС), Демократична партія угорців України (ДПУУ); 3) партії, які здобули перемогу за результатами місцевих виборів 2015 р.: ПП «Відродження», ПП «Наш край», ПП «Опозиційний блок».