Андроцидарний матріархат в інструментарії гендерної культури України - Svyatnenko, I. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Статтю присвячено андроцидарним особливостям української гендерної культури та ідеології матріархального расизму. До механізмів андроциду автором віднесено систематичне культивування андрофобії та макротекстів, які спрямовані на демонізацію чоловіків та чоловічих цінностей; легітимація насильства щодо чоловіків шляхом популяризації наукових знань з практичної психології, правознавства; просвітницька діяльність у сфері гендерного моббінгу; стимулювання контрастової алкогольної поведінки, в якій поєднуються абстиненція та надспоживання міцних алкогольних напоїв; гендернодискримінаційне сімейне законодавство, яке закріплює фактичне безправ’я чоловіків у більшості сімейних обставин; армійське рабство, яке полягає в створенні деструкційних щодо психіки та організму чоловіка умов служби; пенітенціарне рабство та штучне погіршення умов тримання чоловіків у слідчих ізоляторах, тюрмах, призначення суворіших, у порівнянні з жінками, вироків та катування в процесі здійснення покарань; забезпечення важких, небезпечних і шкідливих для здоров’я умов праці та ігнорування заходів безпеки, що призводить до зростання статистики травматизму та смертності серед чоловіків; дефіцитарність медичного обслуговування, орієнтованого на чоловіків; матріархальнорасистське виховання чоловіків; віктимізаційні і мазохістські соціальні стереотипи, які уможливлюють надексплуатацію чоловіків та виправдовують стратегії жертвоприношення чоловічого життя заради сім’ї (жінок та дітей).