Типологія внутрішньоорганізаційних процесів у закладах системи соціальної роботи - Primak, O. N. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Стаття розкриває проблему динаміки повсякденного функціонування закладів сфери соціальної роботи. Визначено, що продуктом установ означеного типу є соціальна послуга, яка виступає квінтесенцією внутрішньоорганізаційного життя. Встановлено, що внутрішньоорганізаційні процеси забезпечують надання соціальної послуги. Відповідно до сфер організаційного життя закладу сфери соціальної роботи запропонована їх типологія. Критеріальною основою останньої стали сутність, алгоритм, актори процесів. Охарактеризовані, таким чином, комунікативний процес, а також прийняття рішень, управління конфліктом, реалізації влади та впливу. Особлива увага приділена питанню їх соціального наповнення. Процеси в комунікативному просторі закладу сфери соціальної роботи охарактеризовані як ключові для розуміння сутності внутрішньоорганізаційної динаміки. Підкреслено, що структура відносин у цьому різновиді соціального простору може незбігаються з формальною ієрархією системи управління організації. Процеси прийняття рішень, управління конфліктами, реалізації влади та впливу, в цьому руслі, розглядаються як відмінні від макроорганізаційної адміністративної динаміки. Характеристика їх дозволяє створити підґрунтя для аналізу ефективності стилю управління соціально орієнтованою організацією.