Філософський аналіз проблеми віртуалізації освітнього простору - Kolomiets, V. D. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Специфікою медіального виміру освітнього простору в сучасних умовах є дві його особливості. Це — зміни інформаційних потоків у системі освіти, які приводять до трансформації освітнього середовища в інформаційноосвітнє, а також віртуалізація освітнього простору, що формує принципово нове середовище освітньої комунікації. На перетині цих процесів формується освітній простір віртуального характеру, який принципово змінює традиційні засади освітньої діяльності. Освіта стає все більш відкритою, що вимагає переосмислення простору як способу організації освіти. Важливим аспектом філософськоосвітнього аналізу освітнього простору у контексті проблем віртуальної реальності є аналіз системних, комунікаційних та статусних аспектів простору освіти. Загалом слід констатувати, що в умовах віртуального простору ситуація невизначеності в освіті стає по суті її атрибутивною характеристикою, що дає підстави розглядати освітні ризики віртуального середовища як різновид соціального досвіду, який забезпечує введення в освітній простір невизначеності як необхідного елемента реального існування.