Ноогуманістична філософія - Shindaulova, R. B. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У статті встановлено, що ноогуманістична філософія виникла як закономірна рефлексія суспільної свідомості на актуальні проблеми сучасності: системну, глобальну, екологоекономічну, духовну кризу; конфлікти на релігійному і міжнаціональному грунті, агресію, терор. Ввібравши в себе ідеї космізму, космоцентричність антики, результати сучасних наукових досліджень, ноогуманістична філософія своїм кінцевим освітнім продуктом має формування людини майбутнього особистості з планетарнокосмічним типом свідомості, якій властивий планетарний тип мислення, відповідальність за вплив на навколишнє середовище, розуміння вироблення стратегії власної антропогенної діяльності, яка не шкодить, а, навпаки, узгоджена та гармонізована з біо, техно і соціопроцесами. В ході дослідження проблеми виявлено, що, інтегруючи в собі соціальноекономічний, екологічний та духовноморальний аспекти, ноогуманістична філософія орієнтована на усвідомлену гармонізацію соціоприродних систем, необхідність формування планетарного світосприйняття, активізацію життєвої позиції суб’єкта в цьому напрямку, виховання відповідальності, толерантності, моральноетичних установок, розширення світоглядного обрію. Проведений аналіз дозволив виявити, що ноогуманізм це нова парадигмальна тенденція щодо формування ноогуманістичної філософії і ноогуманістичного світогляду, яка знаходиться в процесі свого становлення, продуктивна, перспективна і відповідає на виклики сучасної цивілізації.