Трансформація соціально-економічних вимог промисловців південноукраїнських губерній пореформеної доби - Greenchak, M. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У статті визначаються головні напрямки економічної політики підприємців південноукраїнських губерній ІІ половини ХІХ – початку ХХ сторіччя. Виділено декілька блоків у системі економічних вимог промисловців південноукраїнських губерній. Стверджується, що у середовищі підприємців поширеним було бажання підтримки з боку держави через встановлення вигідних для себе тарифів та цін на перевезення. Разом з тим, робиться висновок і про протилежну тенденцію – намагання обмежити абсолютний контроль держави за приватними підприємствами. У період стабілізації промисловості та особливо в умовах збільшення державного втручання в економіку у 80-ті роки ХІХ ст. спостерігається прагнення підприємців до розширення власних повноважень. Визначено, що важливою економічною вимогою промисловців стало роздержавлення земельних ділянок, та взагалі більш ліберальне законодавство у сфері економіки (наприклад, спрощення процедури заснування акціонерних компаній). Проаналізовано такі фактори, як місцеві та загальнодержавні економічні інтереси промисловців. У більшості випадків спостерігаємо пріоритет захисту місцевих економічних інтересів на противагу іншим регіонам.