Міграційна криза в ЄС 2014-16 рр. у контексті радикалізації електоральних преференцій (на прикладі крайніх правих політичних партій) - Grymska, M. I. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Охарактеризовано специфіку радикалізації електоральних преференцій в ЄС та наведено чинники, які сприяють цьому. Приділено особливу увагу підвищенню рівня міграції як одній з ключових передумов зростання рівня підтримки крайніх правих політичних партій в європейських країнах. Для виявлення причинно-наслідкових зв’язків між збільшенням темпів міграції та електоральною привабливістю цих політичних сил було проведено порівняння відповідних статистичних даних. Було використано показники щодо кількості шукачів притулку в усіх державах ЄС, та виявлено, де у 2013-14 та 2014-15 рр. було найбільше та найменше зростання. До переліку цих держав було включено Австрію, Данію, Литву, Мальту, Польщу, Словенію, Угорщину, Фінляндію, Хорватію. Було проаналізовано становище найбільшої крайньої правої політичної партії у кожній країні на основі рівня підтримки на виборах до Європейського Парламенту у 2009 та 2014 рр. і до національного парламенту протягом останніх 10 років (2006-2016 рр.). У результаті проведеного дослідження було виявлено відсутність причинно-наслідкових зв’язків між зростанням чи зменшенням кількості шукачів притулку і електоральною привабливістю найбільшої крайньої правої політичної партії у певній країні, відтак, незважаючи на безперечний вплив міграції на радикалізацію виборчих преференцій, прямий взаємозв’язок тут відсутній.