Візуальний символізм матріархально-кібелічних образів у міфологічних репрезентаціях гендерної культури - Svyatnenko, I. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Статтю присвячено проблемі співвідношення між соціопатичними практиками гендерної культури матріархату та візуальним символізмом матріархально-кібелічних образів міфологічних та фольклорних сюжетів різних етнокультур. Автором зроблено висновки про те, що для гендерної культури матріархату в міфологічних фольклорних сюжетах є типовими наступні особливості. По-перше, сакралізація материнства, наділення образу матері магічними, фасцінальними, богоподібними атрибутами. Зворотним боком звеличення жіночого магізму виступає віктимізація і скотомізація чоловіцтва, закріплення за чоловіками образів наївних жертв, невдах, виконавців рутинних справ і сліпих маріонеток жіночих примх. По-друге, в гендерній культурі матріархату та кібелічних проявах жіночості відображено танатичні мотиви, кастраційні та узалежнюючі щодо чоловіків моделі поводження, які мають легітимувати їх у статусі нижчих меншовартісних, порівняно з жінками, істот. Оскільки будь-який міфологічний сюжет, в розумінні автора, виступає проекцією безсвідомих соціальних уявлень та експектацій гендерної культури, то, за умови застосування такого емпіричного методу дослідження, як глибинне неструктуроване інтерв’ю, вдається отримати емпіричний матеріал, що підтверджує наскрізність виділених характеристик гендерної культури матріархату не лише в далекому минулому, але і в сьогоденні українського суспільства. Запаралеленість жіночих оціночних суджень жінок щодо чоловіків, їх атрибутування хтонічними рисами при паралельному закцентовуванні власної богоподібності говорить про те, що міф і фольклор не виступає просто продуктом уяви, а дозволяють вирізнити сценарії гендерної культури, які часто відтворюються в імпліцитній формі в соціальній моралі.