Принципи та технології компетентнісного підходу до формування професійної кар’єрної студентської молоді - Biskup, V. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
У статті аналізується питання кар’єрного становлення студентської молоді, обґрунтовуються переваги компетентнісного підходу до формування та розвитку відповідного рівня знань і вмінь у сфері кар’єрного самовизначення.Виявлено, що кар’єрна компетентність, як особлива конфігурація ментальних та практичних характеристик суб’єктів кар’єрних процесів, формується на основі методології компетентнісного підходу. Його підґрунтям є ключові ідеї, які відображають практико-зорієнтований шлях набуття молодими людьми відповідних навичок, принципи визначальних освітніх орієнтирів та засадничих вимог у підготовці майбутніх фахівців і розгалужена система операційних процедур формування конкурентоспроможного фахівця. З’ясовано, що знання, які сьогодні отримують студенти, знаходяться під загрозою швидкої втрати актуальності. Відповідно існує нагальна потреба підготовки майбутніх фахівців, які б швидко адаптувались до нових професійних та кар’єрних викликів. Запропоновано авторську модель формування кар’єри студентської молоді, заснованої на основних методологічних вимогах та принципах компетентнісного підходу. У моделі презентовані діагностично-інформаційний, прогностично-формуючий, навчально-пізнавальний і організаційно-комунікативний блоки формування кар’єрної компетентності студентської молоді, визначено технології, методи, алгоритми, які становлять комплекс практичних заходів у системі підготовки майбутніх фахівців.