Cуб’єктивні підстави події як інтенційні основи дискурсивної моделі комунікації - Kravtsov, Y. S. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Розгляд феноменологічного аспекту процесів комунікації дозволяє автору більш детально проаналізувати суб’єктивні підстави події в просторі інформації. Новий підхід до комунікації виявляє новий погляд на світ, він розставляє нові акценти в методології пізнання. Автор встановлює, шо відбулася дереалізація комунікативної реальності, коли швидкість передачі сигналу в межах нашої планети можна прирівняти до миттєвої, а відстань і час повідомлення стають гранично маленькими, що прагнуть до нуля. Тому робиться висновок, що виникає інше, більш досконале комунікативне співтовариство, яке є віртуальним. Автором з`ясовується масштаб прояву феномена віртуальності в соціальному та індивідуальному житті, що дозволяє говорити про «віртуалізацію» суспільства і спонукає дослідників до розробки нового розуміння соціальної реальності в її відношенні до реальності віртуальної. Автор аналізує інший різновид віртуальної реальності – мережева віртуальна реальність у вигляді інтерактивного середовища – це дозволяє характеризувати її як комунікативний простір майбутнього. Охарактеризовано закономірності системи комунікативних дій і відносин, а також ресурсів, що накопичуються в результаті сукупної людської діяльності.