Герменевтика як філософсько-педагогічна методологія - Polivoda, A. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2016)
Розглянуто проблему кризи змісту освіти, а також способи подолання даної кризи шляхом активної адаптації філософських методів та концепцій до цілей освіти. З’ясовано, що, стосовно оновлення змісту, найбільш ефективним є потенціал філософської герменевтики як мистецтва розуміння. Виявлені та описані наступні грані герменевтики у її взаємозв’язку з освітою: поняття «освіта» та його місце в концепції філософської герменевтики, герменевтичні методи роботи з гуманітарними текстами, герменевтика як некласичне поле взаємодії викладача та студента. Дескрипція даних аспектів дозволяє переосмислити зміст освіти на різних рівнях: від теоретичного наповнення до практичного втілення; загалом, герменевтика заново гуманізує освіту, розглядаючи її як специфічний процес, націлений на прогрес самої людини та як її спосіб буття у світі. Відзначено, що освіта є унікальним елементом системи суспільних відносин, а також засобом оволодіння культурою та входження у світ традиції. Особливу увагу приділено таким аспектам герменевтики, як інтерпретація, діалог, запитування, розуміння, а також їхньому герменевтичному прочитанню та місцю в системі освіти. Теоретичні та практичні досягнення герменевтики в якості способу буття у світі та методології, спрямованої на розуміння, актуалізують її застосування у педагогічному процесі, а також при оновленні змісту освіти.