Особливості адміністративного устрою Вардарської Македонії у складі Королівства СХС (1919-1929 рр.) - Zosimova, M. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2013)
В даній статті розглядаються особливості адміністративного устрою Вардарської Македонії у складі Королівства сербів, хорватів та словенців у 19191929 рр. та його вплив на загальний розвиток держави. Актом від 1 грудня 1918 р. було утворено Королівство сербів, хорватів і словенців. Це була найбільша держава на Балканському півострові, яка складалася з семи історичних областей: Сербія; Чорногорія; Боснія та Герцеговина; Далмація; Хорватія, Славонія, Меджумур’є та острів Крк; Словенія з Прекмур’єм; Банат, Бачка та Бараня. Відповідно, після утворення, Королівство СХС зіткнулося з 7 різними законодавствами. Їх пристосування та створення гарної основи для їхньої діяльності було одним з головних завдань держави. Після підписання Версальського мирного договору 28 червня 1919 р., який розділив Македонію на три частини, вардарська частина Македонії увійшла до складу Королівства СХС як південна територія Сербії, визволена зпід турецького панування. Для подальшого співіснування з сусідніми країнами, адміністративний устрій Вардарської Македонії був повністю налаштований під управлінську систему Королівства СХС. В таких умовах для Вардарської Македонії розпочався новий етап розбудови елементів власної державності.