Історичне фехтування і наукове дослідження середньовічного озброєння: точки дотику - Hrynchyshyn, B. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
Стаття присвячена аналізу діяльності товариств історичного фехтування, що діють в Європі та, зокрема в Україні, їх внеску у вивчення технікотактичних особливостей середньовічної клинкової зброї. Розглянуто відмінності у принципах та методах вивчення середньовічного бою учасниками HEMA та клубами історичної реконструкції. Аргументовано доведено, що саме напрям, який розвиває HEMA, відкриває більше перспектив перед дослідниками середньовічного бойового мистецтва. Коротко проаналізовано історію товариств середньовічного історичного фехтування в Європі. На сьогоднішній день вивчення озброєння в українській історичній науці носить переважно теоретичний характер – дослідники аналізують археологічні знахідки, іконографічні та писемні джерела. Проте, наукові праці західноєвропейських вчених все більше зосереджуються на практичному аспекті. Їм властивий не стільки опис видів та типів озброєння, характерних для певного часового відрізку, а й аналіз практичних посібників щодо ведення бою, вивчення досвіду володіння зброєю на основі сучасних реконструкцій. Розглянуто різноманітні підходи до реконструкції історичного фехтування. Доведено, що діяльність таких товариств позитивно впливає на процес дослідження особливостей середньовічного озброєння, тактики ведення бою різних періодів.