Особливості електоральної поведінки мешканців Запорізького регіону: 2010-2014 рр. Соціологічний аспект - Ashurbekov, A. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
За 2010-2014 рр. в Україні відбулося п’ять виборчих кампаній різного масштабу, результати яких привели до істотних трансформацій як у політичній сфері, так і в житті українського суспільства в цілому. Дані вибори мали серйозні відмінності між собою. При цьому відмінності полягали як у традиційних аспектах (інтенсивність кампанії, методи агітації і т.д.), так і специфічних, зумовленими трансформаціями політичної системи і всього українського суспільства. У статті розглядаються трансформації електоральної поведінки мешканців Запорізького регіону за період з 2010 по 2014 рр. Робиться аналіз чинників, що формують регіональні особливості електоральної поведінки, описуються поточні тенденції та даються прогнози щодо участі населення у майбутніх виборчих кампаніях. В матеріалі акцентується увага на специфіці політичної ментальності виборців Запорізького регіону, яка характеризується певним віддаленням населення від політичних та владних інститутів, що проявляється в значному зниженні явки, проявами консервативних орієнтирів при виборі політичних партій та кандидатів. Результати аналізу показують, що на даному етапі основні загальнодержавні політичні гравці не враховують особливості ментальності значної кількості виборців Запорізького краю. При цьому також позиціонування цих партій не відповідає окремим соціокультурним особливостям області.