Електоральний маркетинг та проблеми виборчої інженерії - Shinkarenko, O. Ye. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2013)
У статті розглянуто проблему, пов’язану із найважливішими передумовами застосування електорального маркетингу, а саме: створенням державою та через неї конкуруючими в процесі виборів політичними силами, політиками умов, завдяки яким вони набувають певні переваги у боротьбі за перемогу. Аналізуються питання легітимності застосування подібних технологій виборчої інженерії, зокрема внесення змін у виборче законодавство, маніпуляції з кордонами виборчих округів, відбір лояльних виборчих комісій, застосування судових процедур для вирішення відповідних проблем та деякі інші. Досвід організації та проведення виборчих кампаній в усьому світі, у тому числі в Україні , показують , що на додаток до цих двох основних факторів , як безпосередньо звернутися політичної влади , її застосування та ефективності виборчої кампанії кандидата , часто менш важливим стає ще один важливий фактор. Основними причинами використання електоральної інженерії під час виборчих кампаній є маркетингові потреби учасників , які хочуть вирішити певні проблеми, пов’язані з корекцією результатів виборів на свою користь. Як і в розвитку технологій і процедур в електоральній інженерії вони розробили і впровадили у процесі виборчого маркетингу.