Проблеми самосвідомості сучасної української інтелігенції - Mogdalyova, I. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2013)
У статті розглядається проблема самовизначення представників сучасної української інтелігенції. Проблема самоідентифікації особливо загострюється в умовах кризи, соціальноекономічних та політичних реформ. Відзначені пострадянські перетворення спровокували серйозні зміни в самоідентифікації багатьох представників інтелігенції, що обумовило формування різних траєкторій подолання кризи соціальної ідентичності. Принаймні, частина української інтелігенції має самореферентність. Але поряд із тим, дискурси щодо ролі й місця інтелігенції у сучасному українському суспільстві знаходяться на маргіналіях суспільної свідомості. Тут можна виділити два основні дискурси. Представники першого з них прагнуть довести, що інтелігенція, як і раніше, існує; представники другого – що вона пішла в історію, а її місце зайняли інші соціальні групи, наприклад групи професіоналів. Звертається увага на те, що особливу складність у вивченні інтелігенції складає наявність в ній рис віртуальності. Тобто, з одного боку, вона є присутньою у житті суспільства у вигляді культурних феноменів, моральних імперативів та взірців поведінки. Але з іншого боку, інтелігенція не співпадає ні з однією реальною професійною або іншою групою. Виходячи з цього, самосвідомість перетворюється на найважливіший формотворний компонент даної групи та стає предметом нашого дослідження.